Man tror att Gutenbergs bibel trycktes i närmare tvåhundra exemplar. Tidigare hade det tagit ungefär tre år att färdigställa en bok och på samma tid lyckades Gutenberg nu trycka samtliga sina exemplar. Bibeln som går under namnet Mazarinbibeln trycktes 1455-1458 och var närmare trettonhundra sidor tjock.
Johannes Gutenberg färdigutvecklade under 1400-talets mitt sin metod för att trycka böcker med rörliga, utbytbara typer för varje enskild bokstav.
Metoden som Gutenberg uppfann var stilgjutning och mekaniserade på så sätt trycktekniken för att framställa böcker. I början var typerna snidade i trä, men Gutenbergs viktigaste bidrag till boktryckarkonsten var att utveckla matrisgjutning av separata bokstavstyper i metall, som kunde sättas samman till ord och textrader. Dessutom kombinerade han typgjutning och sättning med avtryckning i en handpress som tillverkats med samtida skruvpressar som förebild.
Först ruinerad och utskämd
Johannes Gutenberg föddes omkring 1400 i en inflytelserik familj i Meinz. Utifrån hans goda kunskaper i Latin är det troligt att han fick en gedigen utbildning vid någon klosterskola, som vid sidan av universiteten, var de viktigaste lärosätena under medeltiden och renässansen.
Tidigt intresserade sig Gutenberg för metallbearbetning och spegelmakeri. Han fick en idé till boktryckning och för att utveckla sin metod att mekaniskt mångfaldiga texter och böcker lånade han pengar. Investeringen gav ingen omedelbar vinst och ledde istället till en process som ruinerade och skämde ut Gutenberg. Han flydde då till Nederländerna och grundade ett nytt tryckeri I Haarlem. Senare blev han anställd av en kurfurste, vilket gav honom en ekonomiskt tryggad ålderdom. Johannes Gutenberg dog 1468 och ligger begravd I sin hemstad Mainz.
Till Sverige
Boktryckarkonsten kom till Sverige i slutet av 1400-talet genom klostren, hovet och kyrkan, vilka lät anlita utländska boktryckare som tog med sig tryckpressar. Troligen gjöts och snidades typerna här.
Var det första riktiga tryckeriet I Sverige grundades vet man inte, men antagligen var det beläget någonstans på Gråmunkeholmen, det vill säga nuvarande Riddarholmen. Den förste svenskfödde boktryckaren var förmodligen Påwel Grijs som var akademiae boktryckare i Uppsala 1510.
Men det är en annan historia.
Källa: Wikipedia